Fel

A leves az új őrület

paradicsomleves

A leves az új őrület

 

Az étteremben való étkezés mára már a legtöbb embernek természetes és akár mindennapi szokás. Azonban ez nem volt mindig így.

Az első éttermet 1782-ben, Franciaországban nyitották meg. Különlegessége, hogy az étterem alapítója a kezdetekben csak olyan húsleveseket árult, amitől a vendégek jobban érezték magukat, megerősítette szervezetüket. A restaurant is francia eredetű szó, amit a világon mindenhol átvettek.

Ezt a szokást, hogy csak leveseket lehet kapni, eleveníti meg és népszerűsíti az egyre több leves-étterem hazánkban is.

A levesek egyre nagyobb választéka jelenik meg a világban, és persze ismerjük a magyar különlegességeket is, amik hozzá tartoznak hungarikumainkhoz. Ilyen például a palócleves, gulyásleves vagy a magyaros krumplileves. Sokan vagyunk viszont, akik szívesen kóstolnak külföldi különlegességeket is, például a szlovén gombalevest, a bulgáriai jeges levest vagy a kínai erős-savanyút.

Magyarországon egyre több leveskonyhát nyitnak, ahol az igazi otthonos érzést nyújtó húslevestől kezdve a legmesszebbi tájak konyháiból is kaphatunk ízelítőt. Budapesten nagy népszerűségnek örvend a Leves gyorsétterem a Vámház körúton, a Soup Cluture az Október 6. utcában, ahol a levesek mellett szendvicseket is lehet kapni vagy a Souper a pesti oldalon, ahol szintén árulnak a levesek mellett szendvicset, de tésztát és süteményeket is. Viszont nem muszáj mindenkinek a fővárosba utaznia, ugyanis vidéken is találhatunk jó helyeket. Ott van például a miskolci A Leves nevű étterem.

Van azonban számos olyan leves, amit a világon mindenhol meg lehet találni, viszont mindenhol máshogy készítik el. Ilyen többek között a paradicsomleves is, amit ahány helyen esszük, annyi féle ízben kóstolhatjuk. Legismertebb fajtája az olasz ízvilág, a toszkán paradicsomleves. Ennek egyfajta receptje Jamie Olivertől származik, aki egyébként nemrég Magyarországon is megnyitotta első éttermét. A leves e fajtája egy sűrű, turmixolt finomság. Van azonban olyan formája is a paradicsomlevesnek, ami ennél sokkal lédúsabb, nem besűrített és még tészta is van benne. Magyarországon elterjedt szokás, hogy betűtésztával eszik az édes, cukrozott paradicsomlevest, amit igazán sokan szeretnek is így. Az alap hozzávalókon kívül sokszor kerül a levesbe valamilyen zöld fűszernövény is, ami még ízletesebbé varázsolja az ételt. Ehhez megtalálható egy recept az alábbi linken.

Mások viszont kevesebb cukorral és a nagymama keze által készített úgynevezett csipetkével (tésztával) szeretik a paradicsomlevest. Ehhez a csipetkéhez csupán tojássárgájára és lisztre van szükségünk. Ennek állaga a Jamie Olvier féle turmixolt és a másodszor említett folyékonyabb állagú között helyezkedik el, ami sűrűségét illeti.

Ha nincs sok időnk, vagy a meleg nyári napokon nem szeretünk főzni, nyers paradicsomlevest is készíthetünk, andalúziai recept alapján. Itt is turmixolásra lesz szükségünk, azonban megkímélhetjük magunkat a meleg főzőlaptól, és így is egy egészséges levest kóstolhatunk.

Gajó Dorottya

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása