Fel

Pöttöm színházi előadások

szhely6

Pöttöm színházi előadások

 

A bábműfaj innovatív megújulását jelentette a 3 év alatti korosztály felé való fordulás. Norvégiából indult a kezdeményezés, melyhez Magyarországon először a Kolibri Színház csatlakozott, a szombathelyi Mesebolt 2007-ben kapcsolódott a programhoz.

szhely2Első lépésként a Kolibri Színház művészei által létrehozott TODA c. előadást hívtuk meg, melynek segítségével feltérképeztük a fogadókészséget, ill. bábszínház művészei is találkozhattak a műfajjal. Természetesen megpróbáltuk felhasználni az összegyűlt tapasztalatokat, de egyúttal a saját képünkre kellett formálni a programot. Az eredeti elképzelések szerint ezek az előadások 0-3 éves korosztálynak készültek, s a „csecsemőszínház” elnevezést kapták. Mi 1-4 éveseknek játsszunk, és PÖTTÖM SZÍNHÁZnak kereszteltük.

Nem kis nehézséget jelent az alkotóknak, hogy  az első három év során mind az értelmi, érzelmi és a mozgásfejlődés terén rendkívüli mértékű változások zajlanak le, így az 1 és 3 év közötti korosztály minden szempontból nagyon sokszínű, heterogén. Sokkal inkább, mint a 3 évesnél idősebb korcsoportok, akiknek a hagyományos gyerekszínházi produkciók készülnek.

A színház a felnőttek számára is kilépés a hétköznapok rutinjából, ám ennek ellenére is a mindennapi események sémáira épít. Azáltal válik ünneppé és rituálévá, hogy a hétköznapi sémákat színekbe és fényekbe öltözteti, s becsempész valami meglepőt és újat. A legkisebbek  számára készült színháznak hasonló alapokon kell nyugodnia, részben hasonlónak, részben különbözőnek kell lennie, mint amilyen a hagyományos felnőtt, vagy akár gyerekszínház.

Mindezek miatt nekünk is tanulnunk kellett, és ehhez segítséget is kértünk. Szinte a kezdetektől együttműködő partnerünk a Regionális Módszertani Bölcsőde, amely Vas, Győr-Sopron és Zala megye módszertani központja is. A kapcsolat azóta sem szakadt meg, s a segítség, a tanulás-tanítás fontos elem maradt. Ők a kisgyermekekkel kapcsolatos ismereteiket adják át nekünk, mi meg  színházi-bábszínházi tudásunkat osztjuk meg velük. Ennek az útnak különösen fontos állomása volt 2009-ben egy  közösen szervezett 3 napos program: konferenciát, workshopokat, és bemutató előadásokat tartottunk. Az elméleti előadásokon „csecsemőszínházi” produkciókat készítő művészek összegezték tapasztalataikat, a konferencia résztvevői előadásokat láthattak és azokat értékelhették.

Azóta elkészült egy képzési terv is, mely  a  kisgyermekek művészeti nevelésében nyújt segítséget a bölcsődei gondozónőknek, Ennek legfőbb eszköze az animáció. Az első képzésen,  2011 tavaszán a régióból 25 fő vett részt. A második rövidesen, 2013 novemberében indul.

 

Fontosak a képzések, de azért színházként inkább a produkciókra koncentrálunk. Eddig 4 pöttöm színházi előadást készítettünk:

 

– A Kerekecske-gombocska, melyet Török Ágnes és Szívós Károly álmodott meg,  a 4 elem (föld, víz, tűz, levegő) megismeréséről szólt gyermekdalok, mondókák felhasználásával, tárgyanimációval.

szhely5 – Az Irgünc-burgunc – hancúrozás a Nappal és a Holddal c. előadásunk a játszó színészek és a rendező (H. Nagy Katalin) közös munkájaként szintén tárgy- ill. textil animáció segítségével hazai és nemzetközi gyermekversek felhasználásával készült. A gyermekágy párnáit, takaróját, lepedőjét mozdítottuk meg, jelentős lépést téve az interaktív játék felé.

szhely4

A kíváncsi kiscsikó c. előadásunk az otthon melege és a világ megismerésének vágya, annak veszélyei témáját járta körül magyar költők versei, mondókák és a gyermekjáték-animáció segítségével.

szhely3

– A TI-TI-TÁ a zenei anyanyelv megalapozásához kívánt segítséget adni a bábjáték, az animáció eszközeivel rövid színházi előadás és a belőle folytatódó interaktív játék formájában.

 

Ezek közül egyet havonta legalább egyszer beillesztünk hétvégi kínálatunkba. Az országos gyakorlattól eltérően nemcsak a bábszínházban, hanem a város és a megye bölcsődéiben is rendszeresen láthatók a pöttöm színházi előadások. Szombathely minden bölcsődéjében évente két alkalommal vendégeskedünk.

 

Persze az országban is sokfelé járunk. Mosonmagyaróváron és Budapesten sorozat is indult, melynek rendszeres fellépői vagyunk.

 

Nagy örömünkre a  gyerekek és a szülők is szeretik a pöttöm színházat. S a végén egy örömhír: már készül a következő produkció!. Terveink szerint decemberben  láthatja  majd a közönség  a Szerelmükből születtem én című játékot, melynek rendezője Khaled Abdo Szaida, tervezője Fajgerné Dudás Andrea, zeneszerzője Dés András lesz.

 

Addig is érdemes figyelni havi programunkat, hiszen októberben és novemberben is lesz hétvégén pöttöm színházi matiné.

 

 

Forrás: http://meseboltbabszinhaz.hu/hirek-aktualitasok/

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása