Fel

Hogyan készíthet tökéletes teát?

tea2

Hogyan készíthet tökéletes teát?

A filteres teát egyszerű megfőzni, bár az áztatási idő ekkor sem mindegy. A szálas teákat viszont sokan éppen amiatt nem kedvelik, mert bonyolultnak találják az elkészítését. Tippeket adunk ahhoz, hogyan lehet ez mégis egyszerű.

 

tea16

Leveles (szálas) tea

A következő módszerrel kaphatjuk a legjobb minőségű szálas teát. Friss, hideg vizet forraljunk fel egy vízforraló kannában vagy más módon! A teáskannát melegítsük elő, ehhez öblítsük át vagy töltsük meg forró vízzel! Mielőtt felforrna a víz, öntsük ki a vizet és tegyük a tealeveleket a kannába. Legjobb, ha önmagában szórjuk bele, de használhatunk teaszűrőt is. A felforrt vizet öntsük a tealevelekre! Fekete és oolong teához legtöbbször forrásban levő vizet használunk. Zöld és fehér teához jobb a kisebb hőmérsékletű víz (70oC), ezért várjunk pár percet, amíg a felforrt víz lehűl a megfelelő hőmérsékletre és csak ekkor öntsük a kannába! Pár percig hagyjuk áztatni a teát! Közben enyhén megmozgathatjuk a kannákat vagy megkavarhatjuk a vizet, hogy a tealevelek kisimuljanak. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk túl hosszan a teát (5 percnél tovább semmiképpen), mivel ettől keserű és fanyar lesz (ellenkező esetben pedig ízetlen). A zöld és oolong teák közül sokfélét több alkalommal is leönthetünk friss, forró vízzel.

 

tea17

Filteres tea

Ekkor lényegesen egyszerűbb az eljárás, mivel a csészébe helyezett filterre csak rá kell öntenünk a forrásban levő vizet, majd rövid ideig tartó (ízlés szerint változóan) áztatnunk, végül kivennünk a filtert. Az így készült tea azonban kevésbé lesz jó minőségű, mivel a filtereket tört, porrá őrölt teával töltik meg. Bár újabban szálas, értékesebb teákat is kaphatunk a filterhez hasonló tasakokban, amelyekkel a minőséget a kényelemmel ötvözhetjük.

A tealevelek minőségét ronthatja az oxigén, a víz (akár a nedves, párás környezet is), a nagy hőmérséklet, a közvetlen napsütés, illetve más aromák (ne tegyük erős illatú étel vagy illatszer közelébe), emiatt legjobb, ha légmentesen záródó tárolóedényben (például fémdobozban, üvegben) tartjuk, szobahőmérsékleten, száraz helyen, közvetlen hőtől és napfénytől védve.

 

tea11

Az alábbi táblázat a különféle teatípusokat és az azokból főzött tea ideális elkészítési módjait tartalmazza.

Teafajta Elnevezés (kínai és angol név) Származási hely Javasolt forrázási idő A forrázáshoz, leöntéshez javasolt hőmérséklet Javasolt áztatási idő
Sötét Puerh Kína 95-100 oC 4-8 perc
Fekete, keveretlen Assam India Fekete teák általában:
3-5 perc
95 oC 2-4 perc
Ceylon Srí Lanka 95-100 oC 3-4 perc
Darjeeling India 1-2 perc 95-100 oC 2-3 perc
Dimbula Srí Lanka 95 oC 3-4 perc
Kanyam Nepál 95 oC 3-4 perc
Keemum (Csimen) Kína 90-95 oC 2-3 perc
Nilgiri India 95-100 oC 3-4 perc
Nuwara Eliya Srí Lanka 95-100 oC 3-4 perc
Yunnan (Jünnan) Kína 95-100 oC 2-3 perc
Fekete, keverék Irish Breakfast nemzetközi 95-100 oC 3-4 perc
English Breakfast nemzetközi 95-100 oC 3-4 perc
Orosz Karaván nemzetközi 95-100 oC 3-4 perc
Ízesített (fekete és zöld) Earl Grey, fekete nemzetközi 95-100 oC 3-4 perc
Jázmin, zöld Kína 70-80 oC 1,5-2 perc
Lapsang Souchong, fekete Kína 95 oC 2-5 perc
Oolong Bai Hao (White Pekoe Oolong) Tajvan 85 oC 2-3 perc
Bao Zhong Tajvan Oolong teák:
1-4 perc
80-85 oC 2-3 perc
Shui Xian Kína 95 oC 2-5 perc
Tie Guan Yin Kína 95 oC 3-5 perc
Tung Ting Tajvan 95-100 oC 0,5 perc után, majd újabb felöntés után 2-3 perc múlva
Zöld Bancha Japán Kínai zöld teák: 0,5-3 perc 95-100 oC 0,5 perc
Bi Lou Chun Kína 70 oC 1,5-2 perc
Ché Xanh Vietnam 70-80 oC 2-3 perc
Genmaicha Japán 80-85 oC max. 1 perc
Gunpowder Kína 75-85 oC 2-3 perc
Gyokuro Japán 50-60 oC 1-2 perc
Hojicha Japán 90-95 oC kb. 0,5 perc
Huang Shan Mao Feng Kína 75-80 oC 1-2 perc
Long Jing Kína 70-80 oC 2-3 perc
Matcha Japán 70-85 oC 1 perc
Sencha Japán 80-85 oC 1-2 perc
Fehér Bai Mu Dan Kína 80-90 oC 2-4 perc
Shou Mei Kína 70-80 oC 3-4 perc
Yin Zhen Kína 75-80 oC 3-4 perc

 

Szerző: Schmidt Judit,  Lektor: Kovács Judit, Dr. Palik Éva

 

 

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása