Fel

A jobb internet közös ügyünk

inter2

A jobb internet közös ügyünk

 

A Safer Internet Day (SID) célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül több mint 100 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra. A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.

 

inter7

 

A szervezet 2008-ban meghírdetett programjavaslata:

  • csökkenti a jogellenes tartalmakat és megoldást keres az online káros viselkedésformák problémájára: ezért lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára legyenek elérhetőek úgynevezett nemzeti kapcsolattartási pontok, ahol lehetőség nyílik az online jogellenes tartalmak és káros viselkedésformák bejelentésére, különös tekintettel a gyermekek szexuális bántalmazásához kapcsolódó anyagokra és a bizalmaskodásra.
  • elősegíti a biztonságosabb online környezet kialakítását: ezért ösztönözni kell az önszabályozási kezdeményezéseket ezen a területen, illetve fokozni kell a gyermekek és fiatalok részvételét a biztonságosabb online környezet létrehozásában, különösen ifjúsági testületek révén.
  • biztosítja a lakosság tudatosságát: ezért a gyermekekre, illetve szüleikre és tanáraikra irányuló intézkedésekre van szükség. Elő kell segíteni a megtett lépések hatásának megsokszorozását a nemzeti tudatosságnövelési központok hálózata legjobb gyakorlati megoldásainak cseréje révén. Támogatni kell a kapcsolattartási pontok létrejöttét, ahol a szülők és a gyermekek az internethez biztonságos használatára vonatkozó tanácsadásban részesülhetnek.
  • tudásalapot hoz létre az online gyermekbiztonsággal foglalkozó kutatók európai szintű összefogásával. Tudásalapot hoz létre az új technológiák gyermekek általi használatáról, ezek által a gyermekekre kifejtett hatásokról, valamint a kapcsolódó kockázatokról. Mindezt felhasználja annak érdekében, hogy javítsa a Biztonságosabb internet programon belül jelenleg folyó intézkedések hatékonyságát.

 

Az első, 2004-es rendezvény, és a 2008-ban meghírdetett programjavasla óta a Biztonságosabb Internet Nap világméretű eseménnyé nőtte ki magát, idén világszerte sok ország naptárában szerepel. Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID újra közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk közös feladata, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás számára. A nap szlogenje: “A jobb internet közös ügyünk!”

 

inter3

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió „Safer Internet Plus” (SIP)  magyarországi programjának konzorciumvezetőjeként idén ismét megrendezi Magyarországon is a Safer Internet Napot. A központi konferencia mellett számtalan kapcsolódó programot felsorakoztató tematikus nap egy világméretű kampány része, melynek célja, hogy felhívja mindenki, de elsősorban a gyerekek, szüleik és a gyerekekkel foglalkozó szakemberek figyelmét az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságos használatára. A rendezvényt az Európai Bizottság Safer Internet Programja keretében évről évre az Insafe és az INHOPE (a Biztonságosabb Internet Centrumok hálózata és az Internet Forródrótok Nemzetközi Egyesülete) koordinálja. Minden év második hónapjának, második hetének második napján a csatlakozó szervezetek világszerte számos érdekes eseménnyel készülnek a Biztonságosabb Internet Napra.

 

Idén először pályázhattak is a magukban tehetséget érző fiatalok, a szervezők három perces kisfilmeket vártak az alkotni vágyóktól az internet hasznáról és veszélyeiről, animáció, rövidfilm vagy riportfilm műfajban. A filmeket három témában lehet benevezni, melyek közül az első a Kreatív internet: ez a téma az internet jó oldalait hivatott bemutatni, azt, hogy mi mindenre jó az internet és hogyan segíti a mindennapi életünket. A Felelős mobilozás azt járja körül, hogyan tudjuk biztonságban használni az okostelefonunkat, hogyan válasszunk alkalmazásokat, eszközöket; vagy éppen mi történhet egy selfie-vel, miután kiposztoltuk. A harmadik, Hozzunk létre egy jobb internetet közösen kategóriába minden olyan téma benevezhető volt, amely kapcsolódik a biztonságos internetezéshez, de nem tartozik az első két kategóriába.

A  nap programjáról a https://saferinternet.hu/biztonsagosabb-internet-nap/ oldalon található bővebb információ.

 

inter1

Az Insafe-ről és az INHOPE-ról:

Az Insafe és az INHOPE az Európai Bizottság Safer Internet Programjának keretében együttműködik az internet és a mobil eszközök használatának – különösen a gyermekek, fiatalok, családok számára történő biztonságosabbá tétele, valamint a jogellenes tartalmak azonosítása és eltávolítása érdekében.

Az Insafe és az INHOPE közös portáljára: www.saferinternet.eu. Itt linkeket talál a tagországok safer internet központjaihoz, valamint a biztonságosabb internetezéssel kapcsolatos híreket, eseményeket, gyakori kérdésekre adott válaszokat.

Az Insafe vagy az INHOPE weboldalait közvetlenül is elérheti (Insafe: www.saferinternet.org és INHOPE: www.inhope.org).

 

 

Kapcsolódó cikk a napocska.hu oldalon:

http://napocska.hu/iden-videopalyazattal-bovul-a-biztonsagosabb-internet-nap-programja/

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása