Fel

Érzékeny területek a szájban

fog09

Érzékeny területek a szájban

Ha hirtelen fájdalmat érez, amikor savanyú, édes, hideg vagy forró italt vagy ételt fogyaszt, akkor minden bizonnyal különösen érzékenyek a fogai. Megfelelő fogápolással megóvható az érzékeny fogak egészsége.

Megfelelő fogápolás mellett újra fogyaszthat forró és hideg italokat

fog09

Hézagos védőréteg

A kemény és ellenálló fogzománc egészen a fogíny határáig borítja a fogkoronát, a fogíny pedig a fognyakat fedi be. A fogak ezáltal tulajdonképpen megfelelő védettséget élveznek a külső hatásokkal szemben. A természetes védelem azonban idővel meggyengülhet. Helytelen fogmosási módszerek következményeként, például ha túl erősen rányomjuk a fogkefét, bizonyos helyeken szabályosan ledörzsölhetjük a fogzománcot vagy visszatolhatjuk a fogínyt. Ha a fognyak szabaddá válik, akkor a hideg, meleg, édes vagy savanyú élelmiszerek fogyasztása fájdalmat okozhat. A fogzománc és a fogíny alatt található ugyanis a védtelen és puhább fogcsont. Ezt számos apró csatorna hálózza be, amelyek a külső ingereket azonnal a fogidegbe vezetik tovább, ami pedig hirtelen fájdalomérzetet okoz.

Fontos: Savanyú élelmiszer fogyasztását követően várjon legalább 30 percet a fogmosásig. A sav ugyanis kikezdi a fogzománcot, a rögtön ezután következő fogmosás pedig lassanként lekoptatná azt.

fog10

A fogak és a fogíny ápolása

A megfelelő szájhigiénia segítségével megelőzhetők azok a gyulladások, amelyek a fogínysorvadást előidézik. A kisfejű, nagyon puha és lekerekített sörtével rendelkező fogkefék alaposan, ám kímélő módon távolítják el a fognyaknál és a fogíny peremén található szennyeződéseket. Ajánlatos például káliumion tartalmú fogkrém használata is. A káliumionok ugyanis behatolnak a hajszálvékony idegcsatornákba, és egyfajta védőrétegként körbeveszik a fogideget. A fluor szilárdabbá teszi a fogzománcot és megelőzi a fogszuvasodást. Akinek érzékenyek a fogai, annak érdemes a fájdalomcsillapító fogkrém mellett még fluor tartalmú szájvizet, valamint hetente egyszer vagy kétszer fluor krémet is használnia. Amennyiben a fogak mindezek ellenére mégis érzékenyek maradnának, a fogorvos például egy speciális lakk segítségével el tudja zárni a védtelenül maradt csatornákat.

Fontos: Annak érdekében, hogy fájdalomra érzékeny fogai megfelelő kezelésben részesüljenek, tisztázza fogorvosával a kiváltó okokat. Hiszen az olyan fogbetegségek, mint a fogszuvasodás, is okozhatják fogai érzékenységét.

 

(x)

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása