Fel

Félelmek, aggódások, amelyektől kis odafigyeléssel megvédhetjük gyermekeinket!

felelem4

Félelmek, aggódások, amelyektől kis odafigyeléssel megvédhetjük gyermekeinket!

Félelmek, amelyek a gyerekeinkben vannak. Vajon észrevesszük-e, vagy esetleg mi, szülők okozzuk azokat? Melyek ezek? S, hogyan tudjuk őket kezelni? Miről és mennyit beszélgessünk velük?

 

Boldog, felhőtlen gyermekkor. Ugye minden szülő álma. Hogyan tudjuk megvédeni őket a félelmeiktől, mire figyeljünk? Egy egyszerű példa, ami velünk történt meg, s amelyből én is sokat tanultam. S a következő esetből, most már számomra is egyre fontosabb az a szabály, ahogy a német is mondja: Nicht vor dem Kind! – azaz ne a gyerek előtt. A történet a következő: egy kedves ismerősöm mesélt egyik rokona agyvérzéséről, s a 8 éves lányom kerek nagy szemekkel ezt végig hallgatta. Kár volt! A lányomnak azóta állandó visszatérő kérdése, hogy mi az az agyvérzés, ki kaphat ilyet, ugye anya te neked nem lesz ilyened, s mikor bevágta a napokban a fejét, akkor is ez merült fel, mint mumus, hogy ugye nem kapok agyvérzést. Mit lehet ilyenkor tenni? Természetesen nem eltusolni a témát, igenis meg kell beszélni. Mi is így tettünk, s komolyan elbeszélgettem vele, elmagyarázva, hogy mi is ez a betegség, miért alakulhat ki, s miért is figyelünk annyira az egészségünkre oda, s igenis neki és nekem nem lesz semmi bajom. Vajon megnyugtató ez így neki? S vajon hány hasonló kérdéstől, ténytől félhet még?
Végig gondoltam, hogy vajon mik okozhatnak a gyerekeknek félelmet, s ezeket hogyan tudjuk kezelni?

 

felelem2

 

Éjszaka felébred, mert rosszat álmodik.
Tegye fel a kezét, akivel ez még nem fordult elő ez a helyzet! Ilyenkor a kicsik rögtön átköltöznek a biztonságot jelentő szülői ágyba, s bizony ciki nem ciki, de van úgy, hogy még a tizenéves kiskamaszok is gyakran ott kötnek ki. Mit lehet tenni?
Mindig kérdezd meg, hogy mit álmodott. Próbáljátok meg megbeszélni, kibeszélni. Ilyenkor hamar kiderülhet, hogy a napi félelmek, görcsök éjszaka jönnek rájuk, s vagy álmodnak velük, vagy egyszerűen annyira foglalkoztatják, hogy felébrednek miattuk. A kibeszélés, a megoldás keresése mindig segíthet! Érdemes esténként átbeszélni a napjukat, az esti mese előtt egy kis összebújás segíthet, hogy elmondják jó és rossz élményeiket.

 

felelem5

 

Anya vagy apa megbetegszik
Sajnos ezek valós okok is lehetnek, mert egy apró betegség, kialvatlanság, rossz éjszaka, veszekedés, vagy tényleg egy komolyabb probléma rögtön rátelepszik a gyerekre. Becsüljük meg az egészségünket! Figyeljünk magunkra! S, ha bármi is van velünk, beszéljük meg őszintén a gyerekekkel. Sokszor jobb tanácsokat tudnak adni, mint egy szakember, s az ő őszinte aggódásuk, szeretetük már felér a gyógyulással. Mert lássuk be, nekünk is fontos, hogy szeretve érezzük magunkat.

 

felelem1

 

Félelem a külvilági eseményektől
Sajnos a hírek nap mint nap akaratlanul is ránk ömlenek. Próbáljuk meg tudatosan kizárni a gyerekek életéből ezeket! Elkapcsolni a rádiót, a televíziót, mikor hírek jönnek. Nincs szükségük rá, hogy meghallgassák a mai világ borzalmait, főleg olyan eseményeket, amelyek esetleg több ezer kilométerre történnek tőlünk. Persze, ha olyan esettel találkoznak, ami mindennapi, s esetleg egy óriás plakát képében jön velünk szemben az utcán, arról beszélgetni kell. De ezt is óvatosan, csak is az ő nyelvükre lefordítva!

 

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása