Fel

Finommotorika

finommotorika4

Finommotorika

 

Van egy bűvös szavuk a pedagógusoknak, mégpedig az, hogy finommotorika. Sokaknak ismerős, s most bólogatnak is, de van akinek még új ez a szó. Nos egy kicsit most körbejárnám a témát, mert ugye így iskolakezdés elején fontos, főleg azoknak, akik írni tanulnak, de még az ovisoknak is nagyon ajánlott!

pixel

pixel

finommotorika2

Mit jelent?

A finommotorika jelentése: testünk apróbb testrészeinek a finom, koordinált mozgása. Főleg az ujjak, a szemek, és a száj finom koordinált mozgását.  Ha már képben vagyunk a szó jelentésében, akkor érdemes megfigyelni a gyerekünket. Hogy szeret-e színezni, fűzöcskézni, gyurmázni. Ezek a játékok, azért is hasznosak, mert a gyerekek észrevétlenül tanulnak, fejlődnek. Ha most valaki azt gondolja, hogy jaj az én gyerekem egyiket sem szereti, akkor nehogy pánikszerűen mától gyurmázzon vele, vagy fűzöcskézzen! Csak nyugodtan, lassan! Semmiről sincs senki lemaradva, s a fejlesztés önmagában sokszor nem is a szülő feladata! Mi csak segíthetünk, de ha már segítünk, akkor tegyük azt ésszel!

 

finommotorika3

Segítés otthon

A legjobb, ha nem direktben segítünk a kicsiknek, hanem játszva! Ezért nagyon hasznosak ezek a képességfejlesztő, vagy most már hívhatom finommotorika fejlesztő feladatoknak is.  De a komoly munkát hagyjuk a tanítónénikre, vagy az óvónénikre! Sokszor nem is tudjuk, hogy mennyi fejlesztő gyakorlatot végeznek el az oviban, vagy épp az iskolában! Ha nagyon nem vagyunk képben, akkor érdemes kifaggatni a pedagógusokat, s óvatosan a gyerekekre is rákérdezhetünk.

Ha pedig kedvet kaptunk, hogy mi magunk is foglalkozzunk és fejlesszük a kicsiket, akkor egy pár játék ötlet, amelyekkel játszva tanulnak.

 

finommotorika5

Fejlesztő játékok

–          gyurmázzunk sokat, vagy agyagozzunk. Itt fontos, hogy lapítsunk, puhítsunk, gömbölyítsünk. Érdemes saját só liszt gyurmát készíteni – ami még olcsó is!

–          ne kíméljétek az ujjaikat – fessetek ujjakkal!

–          fűzzetek gyöngyöket, vagy épp tésztákat, majd fessétek be!

–          segítsenek főzni anyunak, gyúrjanak, formázzanak, hámozzanak!

–          csipeszeljék fel a kiteregetett ruhákat!

–          s még a takarításnál is segíthetnek – apróbb szemeteket, koszokat csippentsék fel az ujjacskáikkal!

–          a lábujjacskákat se kíméljük! egy-egy szétszaggatott papírzsebkendőt szórjunk szét a földön, majd mezítláb csippensték fel!

Jó fejlesztést – jó játékot!

 

AK

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása