Fel

Fogtündér

fog01

Fogtündér

 

A kisbabáknak nagyjából az ötödik és a nyolcadik hónap között nő ki az első foguk. Amint kibújik az első tejfog hegye, meg kell kezdeni a fogápolást. De már ezt megelőzően hozzá lehet szoktatni az egészen pici gyerekeket a rendszeres szájápoláshoz, egy fogmosó tanuló szett segítségével. Egy kis gyakorlással nemsokára egyedül mos majd fogat gyermeke.

fog01

Egészséges egérkefogak

A baba fogát lehetőleg naponta kétszer mossa meg, egy speciális, rücskös kiképzésű gyűszűvel. Vannak speciális kezdő csomagok, amelyek tartalmaznak egyfajta gumi „masszírozó kefét“ is. Ezzel a gyűszűvel meg tudja masszírozni a kicsi ínyét is. A kíméletes masszázs segít a fognövekedés okozta fájdalmak enyhítésében. Próbálja meg megtisztítani a baba nyelvét. Ugyanis ott is igen jól érzik magukat a fogszuvasodást előidéző baktériumok. Már az első fog megjelenésétől fogva használhat egy kis tejfog-kefét, amelyre egészen kis mennyiségű babafogkrémet érdemes nyomni. Minden oldalról, egészen kis nyomással mossa vele körbe a fogakat – a fogínytől a fog felé haladva. Végezetül egy nedves kendővel távolítsa el a fogkrém maradékait, hiszen a baba még nem tudja kiköpni azt. Amennyiben gyermekének fluor tablettát ad, beszéljen a gyermekorvossal vagy a fogorvossal, hogy milyen fogkrémet érdemes használni.

 

Vidáman a fogorvoshoz

A hatodik és a tizenkettedik hónap között érdemes először fogorvoshoz vinni a gyereket. Ilyenkor rendszerint nincs szükség kezelésre. A korai és rendszeres kontroll ugyanakkor fontos, hiszen csak akkor fejlődhetnek megfelelően az állandó fogak, ha már a tejfogak is egészségesek. A jó fogorvos játékosan vezeti be a babát a vizsgálatok világába, és hagy neki elég időt arra, hogy hozzászokjon az új környezethez. Ha gyermeke már korán kellemes emlékeket szerez a fogorvossal kapcsolatban, akkor a későbbi látogatások mind a szülők, mind a gyermek számára nyugodtak lesznek. Vigye el például a saját kezelésére is gyermekét, akkor idővel teljesen normális dolognak fogja tartani a fogorvosi látogatást.

 fog02

Első fogmosási próbálkozások

Sok kétéves szeretne egyedül fogat mosni. Az Ön gyermekét is érdekli a dolog? Használja ki most a kíváncsiságát. Ilyenkor tanul meg ugyanis egyedül fogat mosni és szokik hozzá a napi rituáléhoz. Egy színes gyerekfogkefével és borsónyi gyerekfogkrémmel kezdődik a dolog. Általános iskolás korig érdemes besegíteni a fogmosásba, csak onnantól képes ugyanis egyedül megfelelően mozgatni a fogkefét. A fogselyem segít a fogak közötti rések tisztántartásában. Magyaráztassa el magának a fogorvossal a megfelelő technikát. A fogkefét cserélje le háromhavonta, azon ugyanis gyorsan összegyűlnek és tobzódnak a baktériumok. Vonja be gyermekét is és hagyja, hogy ő válasszon új fogkefét magának.

 

Kis fogmosás-kerülők

Egyes gyerekek egyáltalán nem szeretnek fogat mosni. Van néhány fogás, amelyek segítségével fel lehet kelteni a kíváncsiságukat:

  • Naponta kétszer mossa gyermeke fogát három percen keresztül. Ennyi idő nagyon soknak tűnik egy kisgyerek számára. Egy vicces mintájú, színes homokóra elterelheti a figyelmét.
  • Ha egy kézbábbal fogja a fogkefét, biztosan jobban fog tetszeni gyermekének a dolog.
  • Reggelente, reggeli után és este lefekvés előtt iktasson be rendszeres fogmosó időpontokat. Nem kell eltelnie sok időnek és a fogmosás gyermeke számára hozzá fog tartozni a napi menetrendhez.

(x)

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása