Fel

A gyerekek biztonsága a konyhában – 5 hasznos tanács

f75ab592fac61fd96edac164cfaf0a87

A gyerekek biztonsága a konyhában – 5 hasznos tanács

 

 

A közös főzés mindig nagy élmény a kicsiknek. Ám mielőtt bevonnánk őket is a konyhaművészet rejtelmeibe, érdemes egy-két dolgot biztonságossá tenni, hogy elkerüljük a baleseteket.

 

 

 

 

  1. Veszélyes tárgyak a konyhában

 

Mielőtt a gyerekek a konyhában segítenének, érdemes körülnézni, hogy milyen veszélyes tárgyat érnek el. Itt gondolok a késre, az ollóra, amelyek mindig legyenek messze tőlük. Kést csak olyat adjunk oda használatra, amelyik nem éles. Egész kicsiknek akár műanyagkést. Szintén veszélyforrás lehet például a tűzhely. Ha sütünk, akkor a sütő forróságától tartsuk távol. Fontos, hogy mindig tartsuk távol a sütőtől őket, mert onnan bármikor magára ránthat bármit. Érdemes a sütőt levédeni, de ha mindig elmagyarázzuk a gyerekeknek, hogy mire figyeljenek, akkor már ők is megtanulják, s vigyázni fognak magukra.

 

 

child-safety-kitchen

 

  1. Vegyszerek a konyhában

 

A vegyszerek, mosogató szerek, tisztítószerek szintén nagy veszélyforrások. Ha környezetbarát szerekre le tudjuk cserélni a konyhai tisztítószereket, akkor az a legjobb. Mindig rakjuk magasra ezeket, hogy a gyerekek ne érjék el. A tartalék vegyszereket is zárjuk el, hogy még véletlenül se férhessenek hozzá. Abban az esetben, ha mégis segítenének a törölgetésben, takarításban, akkor mindenképp figyeljünk arra, hogy semmiképp ne vegyszeres ronggyal törölgessenek. A bőrön át nagyon hamar felszívódhatnak a különféle kemikáliák, és sokan allergiások is rá. Csak óvatosan!

 

  1. Kerüljük az erős fűszereket

 

A konyhában nagyon jó feladat lehet a gyerekeknek, ha hagymát vagy fokhagymát pucolhatnak. Viszont minden pucolás után mossuk meg a kezüket, mert bármikor belenyúlhatnak a szemükbe, s akkor lesz sírás. A hagyma pucolás is sírással jár, viszont ezt az élményt akár játékosra is alakíthatjuk, hogy megtapasztalják, milyen is, amikor hagymát pucolunk. Az erős paprikánál is legyen ott a szemünk, sajnos ilyen balesetek sokszor előfordulnak, s az erős paprika csípése sokáig tart, s nagyon fájdalmas.

 

 letöltés (9)

  1. Forró víz és forró tűzhely

 

A konyhai balesetek 90 % -t a forró víz, olaj és egyéb égési lehetőségek okozzák. Erre fokozottan figyeljünk. Elég egy hirtelen jött rossz mozdulat, s a kisgyerek máris magára ránthatja a forró vizet, vagy a tűzhelyen hagyott forró olajat. Mindig tegyük messzire, hogy semmiképp se érje el ezeket! De még egy forró teánál is figyeljünk oda! Nem biztos, hogy a testét égeti le, de a forró tea ivása is okozhat gondot, ha nem fújjuk meg, s a szájuk ég le! Az égési sebeket mindig lássuk el gondosan, először hideg vízzel öblítsük el, s ha komolyabb a baj, akkor azonnal vigyük a gyereket orvoshoz!

 

keeping-your-child-safe-in-the-kitchen_53376-f9314ad

  1. Tisztaság

 

A tisztaság fél egészség, ahogy tartja a mondás. S ez a konyhában is igaz. ha rendet tartunk a konyhában, nem hagyjuk elő az ételmaradékokat, elmosogatunk, akkor már sokféle betegségtől sikerül megvédeni magunkat és a családunkat. A gyerekek ebben is segíthetnek. Elpakolják maguk után a szennyes edényeket, öblögethetnek a mosogatásnál, vagy akár el is törölgethetik a tányérokat, edényeket. Ez a közös munka egyfajta játék is lehet, amikor megbeszélhetjük az aznapi dolgokat, vagy énekelhetünk, mesét mondhatunk nekik.

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

 

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása