Fel

Lázár Ervin “hazatért”

mesereggelre2

Lázár Ervin “hazatért”

 

Ismét a Móra Kiadónál jelennek meg Lázár Ervin gyerekkötetei, melyek új grafikát is kaptak. Mintha csak a mesés 77-es szám hozott volna el egy új korszakot nagy meseírónk történetei számára – hiszen Lázár Ervin idén lett volna 77 éves. A Hétfejű Tündér és a Bikfi-bukfenc-bukferenc című kötetek új kiadásával Lázár Ervin életművét bemutató új sorozatot indította útjára  a Móra Kiadó. A köteteket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában mutatták be, ahol egyúttal kiállítás is nyílt a vadonatúj grafikákból.

 

 kerok2

Újra Mórás Lázár Ervin

 

Janikovszky János, a könyvkiadó elnök-vezérigazgatója felidézte édesanyja, Janikovszky Éva és Lázár Ervin szerkesztő-szerző viszonyon túlmutató barátságát. Az első Lázár Ervin kötet – A kisfiú meg az oroszlánok  – 1964-ben jelent meg, amelyet további tíz – mára klasszikussá lett könyv követett. 1992-ben Lázár Ervin más kiadóhoz szerződött. Ám Janikovszky János szavai nyomán természetesen óhatatlanul is felötlik az egyik klasszikus Lázár Ervin mese címe: „Mikkamakka gyere haza!”. Merthogy a kiadó gyakorlatilag a távozásától fogva várta – hívta – kérte a szerzőt, s majdan örököseit, hogy térjen vissza – egészen mostanáig.

bukferenchetfeju_tunder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tündérek a Sárkányosban

 

Az új kötetek meséiről, meséinek világáról dr. Pompor Zoltán gyermekirodalom-kutató beszélt a bemutatón, aki Hétfejű szeretet címmel írt tanulmánykötetet Lázár Ervin munkásságáról.  Az elsőként 1973-ban megjelent „A Hétfejű Tündérről” szólva röviden azt emelte ki, hogy Lázár Ervin mágikus realisztikus világába az is belefér, hogy a megszokott mesevilágot is másként láttassa, s átalakítsa. Így ha kell, a tündérből hétfejű lesz, ámbár ez a tulajdonság a sárkányok jellegzetessége. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Mikkamakka alakja felbukkan már ebben a kötetben is, ámbár később a Négyszögletű Kerek Erdő mesefüzér fő figurája lett. Így közelebbi ismeretséget lehet kötni vele a másik újonnan megjelent Bikfi-bukfenc-bukferenc című kötetben is, amely a Négyszögletű Kerek Erdő első része. Ez a kötet a Bemutatkozunk című mesével indul, amelyből az összes szereplő – Mikkamakka mellett Aromo, Vacskamati, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Nagy Zoárd és nem utolsó sorban Dömdödöm is megismerhető.  S ami tán a legfontosabb – megismerhető a Lázár Ervin szeretethez fűződő viszonya is, mely több szemszögből is megmutatkozik ezekben a mesékben – akár Vacskamati virágja esetében, akár Dömdödöm történetéből.

 kekparipa2

 

 

Hetvenhét – a mesés szám

 

mesereggelre2Mindezeken túl talán nem véletlen, hogy nem hamarabb s nem később, hanem éppen idén érkezett el az ideje annak, hogy Lázár Ervin történetei, kötetei új korszakukba lepjenek. Lázár Ervin ugyanis idén ünnepelhette volna hetvenhetedik születésnapját, ami egy igazán mesés szám. S ez a mesés év, a 77-ik, valósággal új korszakot hozott Lázár Ervin műveinek életében – azon túl is, hogy újra az eredeti kiadó jelenteti meg gyerekirodalmi műveit. Például az új mesekönyvekhez új illusztrációk is készültek.

A Hétfejű Tündér című mesét Molnár Jacqueline képei díszítik, aki a mű születésének idejét, a hetvenes évek korszakát idézi meg. Festményeinek forma és színvilága talán Reich Károly nagyszerű munkáinak hangulatához áll legközelebb,  ezáltal a Móra Kiadó klasszikus kötetei közé emeli A Hétfejű Tündér új kiadását is.

Buzay István egészen más felfogásban készítette el a Bikfi-bukfenc-bukferencet – mely egyébként a Négyszögletű Kerek Erdő – mesefüzér sorozat első kötete. A kifejezetten modern szemléletű grafikák figurái teljességgel elrugaszkodnak a Lázár Ervin műveinél eddig megszokott képi világoktól. Az utcai graffitik világát idéző cikkes-cakkos mintázatok, kontúr nélküli figurák, nyughatatlanul hullámzó vonalak, mintha maguk is gubancos bukfencezésbe fogtak volna, azt hirdetve, hogy bukfenctelenül tótágasát áll a világ.

 

 

A sorozat folytatódik

 

aromoAz életműsorozat – s egyben az új kötetek szerkesztője -, Dávid Ádám azt mondta el, miként igyekeztek a mai gyerekekhez közel hozni a meséket: szómagyarázatokkal látták el a történeteket. Lázár Ervin gazdag szókincsében ugyanis szép számmal szerepelnek olyan kifejezések – mint például a salabakter, a vencsellő, a melence, a cserkesz – melyek kevésbé, vagy már egyáltalán nem ismertek a mai olvasóközönség számára. Ezen túl a kötetek utószavaiban egy-egy történet megszületésének hátterébe is bepillantást nyerhetünk.

A szerkesztő elmondta azt is, hogy a Móra Kiadó Lázár Ervin életmű sorozata a jövő évben további kötetekkel gyarapodik.  Tavasszal, a Könyvfesztiválra jelenik meg a Négyszögletű Kerek Erdő további két része, a Gyere haza, Mikkamakka! és a Dömdö-dömdö-dömdödöm, valamint bemutatják az új Lázár Ervin-sorozatban eddig megjelent kötetek angol és német nyelvű változatát.

A tervek szerint a könyvsorozatot olyan címekkel folytatják, mint a Szegény Dzsoni és Árnika, illetve a Berzsián és Dideki, és Lázár Ervin művei alapján egy képeskönyvsorozatot is elindul, amelynek első darabja – a jövő évi futball világbajnokságra is tekintettel a Foci című mesenovella lesz.

 

 

Nyulász Péter

 

 

Lázár Ervin: A hétfejű tündér
illusztrálta: Molnár Jacqueline
Móra kiadó, Budapest 2013

 

Lázár Ervin: Bikfi-bukfenc-bukferenc
illusztrálta: Buzay István
Móra kiadó, Budapest 2013

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása