Fel

Lorax, a fák védelmezője

00004

Lorax, a fák védelmezője

Dr. Seuss több, mint 60 gyermekkönyvet írt, és illusztrált félreismerhetetlen, egyedi, néhol ijesztő stílusában. Magyar fordításban mégis csak egy jelent meg (Grincs). Szerencsénkre a legújabb kötet feldolgozása – film formájában – hosszú várakozás után, végre hozzánk is megérkezett.

 Lorax itthon

Amerikában mindig óriási közönségnek örvendhet egy Seuss-film. Legutóbb a Hortont üdvözölhettük, ám gondolom, sokan nem tudják, hogy a Macska – Le a kalappal! és a Grincs is Theodor Seuss mesekönyvein alapulnak. A Lorax itthoni sikere azonban erősen várat magára. Ennek pedig az az oka, hogy a tervezett premier március 15.-ről október 18.-ra csúszott a magyar mozikban.

A késés oka, hogy az idén január elsején hatályba lépett szabályozás értelmében a filmforgalmazó köteles 30 nappal korábban benyújtani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak az adott filmet. Ám ez csak úgy lehetséges, ha az már elérhető dvd formájában. Emiatt, több szuperprodukció magyarországi bemutatójának is kétessé vált a dátuma. A film benyújtására a korhatár-besorolás miatt van szükség. Természetesen eddig is meg kellett mutatni a filmeket e célból, azonban elég volt vetítést tartani belőlük a besorolóbizottságnak, nem kellett fizikailag is átadni a filmet. Eddig örülhettünk, hogy a Pókember, a Prometheus és az új Batman-film bemutatója nem csúszott. A törvény első “áldozata” a Lorax lett. Jó volna megoldást találni erre, mert szerintem senki sem szeretné, ha a jövőben is több mint fél évet kellene várni egy-egy szuperprodukció bemutatására, főleg, ha egy ilyen remek alkotásról van szó, mint a Lorax.

 Ted, a favadász

A film Amkell-falvára repít minket, ahol semmi sem valódi. Mr. O’Hare a közösség polgármestere, aki a tiszta levegő eladásából lett gazdag, ugyanis egy olyan városban, ahol minden műanyag, ott nincsen se fa, se fotoszintézis, hogy friss oxigénnel töltse meg a levegőt. Ted, a tizenéves srác a szomszéd lány kívánságára elindul, hogy keressen egy valódi fát. Megtalálja a civilizációtól elzárva élő Valahászt, aki elmeséli neki, hogyan pusztult ki minden, és hogyan lehetne segíteni ezen a furcsa és naiv társadalmon. Ám O’Hare még több pénzhez szeretne jutni, ezért minden eszközével akadályozza Tedet…

 Jó film, jó mozizás

A Lorax egy igazi családi film, hiszen mindenkinek szól. A kicsik elnevetgélhetnek a nagyon aranyos karaktereken, a kicsit nagyobbak felfedezhetnek minden remek háttérgag-et és apró humorforrást, a nagyobbak pedig megérthetik a tanulságot és a filmvégi Seuss bölcsességet. Színvilágában nagyon hasonlít a Hortonéhoz, ami rendkívül élénk és gyönyörű. Mindezek tálalása pedig önmagát egyáltalán nem komolyan vevő lett, vannak itt direkt giccses dalbetétek, (amik egyébként zeneileg nagyon fülbemászóra sikeredtek) és humoros epizódszereplők is (pl. az operaénekes férfi vagy a maximalista anyuka). A 3D szerintem kitűnően működik, nagyon sok helyen kihasználták a plusz dimenziót. A film végi Seuss idézet pedig bebizonyítja, hogy a szerző 12 évvel a halála után is képes aktuálisan szólni közönségéhez, és újra felkelteni az érdeklődést művei iránt, egy olyan nagyszerű alkotással, mint ez.

Piligrim

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása