Fel

Szeretné, ha a gyerekére csak úgy ragadnának a nyelvek? A Nursery Beats segít a tapadásban!

NBjpg

Szeretné, ha a gyerekére csak úgy ragadnának a nyelvek? A Nursery Beats segít a tapadásban!

 

 

Mi történik a farmon, míg az öreg MacDonald távol van? Van-e tehetsége a sirályoknak a fotózáshoz? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki megnézi Nursery Beats zenés videóit. Az új Yotube csatornán az óvodában, iskolában tanult angol gyerekdalok csendülnek fel a legkülönbözőbb stílusokban. A csapat terveiről Csécsi Lászlót, a Nursery Beats ügyvezetőjét kérdeztem. A beszélgetésből az is kiderül, melyik mitológiai alakról érdemes elnevezni a madárpókunkat.

 

Új csatornátokat nézve nem is gondolnám, hogy magyarok állnak mögötte. Honnan jött az ötlet, hogy magyarként angol nyelvű gyerekdalokat dolgozzatok fel?

 

 

csecsi5

 

Több mint két éve foglalkoztat bennünket az a gondolat, hogy érdemes lenne zeneileg újraértelmezni ismert angol gyerekdalokat. Azokat, amelyekkel a gyerekek akkor találkoznak, amikor az óvodában vagy az iskolában elkezdenek nyelvet tanulni. A gyerekeinkkel milliónyi hasonló videót néztünk, hallgattunk végig, és meglepett bennünket, hogy miközben hatalmas nézőközönséget tudhatnak a magukénak, az alkotók jelentős része nem fektet túl sok energiát a tartalmak elkészítésébe. Sokan (kivételek is akadnak szép számmal) mintha úgy lennének vele, hogy gyerekeknek jó lesz ez is. Mi úgy gondoltuk, ezekben a dalokban sokkal több van annál, mint az első látásra tűnik.

 

A YouTube tele van hasonló zenei videókkal. Miért van szükség még egy hasonló csatornára?

 

Ezek a dalok valóban rengeteg verzióban megtalálhatók a YouTube-on, mi abban nyújtunk újat, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a zenére, mint mások. Úgy gondoljuk, nincs értelme gyerek és felnőtt zenéről beszélni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekeknek már nagyon korán kialakul a saját ízlésviláguk, és ebbe sok olyan dolog is belefér, amit első pillantásra nem sorolnánk a gyerekzenék közé. A YouTube-on található angol dalok jelentős része egy kaptafára készült, hasonló hangszereléssel, hasonló stílusban. Mi szeretnénk valami újat mutatni.

 

 

Scene07-PBR Render SunBath.0057

 

Mi újat lehet még mondani ezekről a dalokról?

Kevesen gondolnak bele, milyen üzeneteket hordozhatnak, milyen értelmezésekre adnak lehetőséget ezek a milliószor hallott versikék. Ott van mindjárt az Icipici pók, ez az átkot megtörő Sziszüphosz, az állhatatosság megtestesítője. A zenék és a videók a nyelvtanításon túl üzeneteket is közvetíthetnek. Jövőre részt veszünk az Európai Unió AVAL (Added VALue Learning for Preeschool Teachers & Pedagogical Coordinators) programjában. Ez egy nyolc országra kiterjedő program, melynek keretében óvodai tananyagok készülnek, melyeket a pedagógusok szabadon letölthetnek, és azokat felhasználva beszélgethetnek a gyerekekkel olyan, nehezen megfogható témákról, mint a demokratikus értékek, a környezettudatosság vagy az etnikai kérdések. Mi a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kidolgozott tantervhez készítünk zenés videókat.

És zenehallgatás közben a gyerekek angolul tanulnak.

 

A tanulás egyik első lépcsője az, hogy a gyerekek az ismert dalokat újra és újra eléneklik. Így játék közben rögzülnek a szavak és a kifejezések. Ez a felnőtteknél sem működik másképp. Ki az, aki nyelvkönyvből tanulta meg a Don’t worry, be happy kifejezést? A célunk az, hogy a gyerekek ne kötelező tantárgyként, hanem az életük részeként tekintsenek az idegen nyelvekre. Ebben az esetben az angolra. Épp ezért a YouTube csatorna mellett egy nyelvtanító alkalmazást is fejlesztünk. Nem oktató alkalmazást, ami játékosan tanít, hanem egy valódi játékot, ami nem mellesleg a szótanulásban segít. Ez előreláthatólag a jövő év elején jelenik meg. Először hat nyelvet – angolt, franciát, németet, magyart, spanyolt és kínait – tartalmaz majd, de később a nyelvek számát jelentősen növelni fogjuk.

swts thumb

 

 

 

 

Több mint két éve kezdtétek a munkát, októberben pedig elindult a YouTube csatornátok, amelyen jelenleg tizenegy videó van. Hogyan készülnek a tartalmak?

 

Öt barátommal közösen kezdtünk bele a munkába. A csapatunkban van tanár, grafikus, zeneszerző és programozó is. Kétféle videót készítünk: zeneieket és rövid gegeket. A történeteink szereplői plüssállatok, akik egy olyan világban élnek, amelynek egyes díszleteit akár a szobájuk padlóján is felépíthetik maguknak a gyerekek. A házak és a fák (virtuális) kartonból készültek, a világítótorony papírpohárból, és így tovább… Mivel mindannyian munka mellett foglalkozunk a Nursery Beats-szel, kéthetente tudunk elkészülni egy-egy új zenével. A gegeket pedig a zenei videó nélküli heteken publikáljuk. Az elmúlt két és fél évben sokat tervezgettünk, karaktereket, környezetet rajzoltunk, majd rengeteg magyar és külföldi gyerek véleményét kértük ki. A szavazataik alapján dőlt el, hogy melyek azok a karakterek, amelyek szerepelnek a videóinkban. Nagyon hasznos volt a két körös közvélemény-kutatásunk, mert alaposan felforgatta a várakozásainkat. Egész más karakterek tetszettek a gyerekeknek, mint nekünk.

 

Concert0255__0029

 

Ki adja az ihletet a munkátokhoz?

Az ötleteket a saját gyerekeinknek és a környezetünkben élő gyerekeknek köszönhetjük. Arra figyeltünk fel, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei törekszenek arra, hogy minél többféle zenei stílust megismertessenek a kicsikkel, egyáltalán nem azokért a zenékért rajonganak, amikért a hagyományos elvárások szerint rajonganiuk kellene. Az sem számít, hogy a dal magyarul, angolul, spanyolul vagy franciául van. Emiatt fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy az egész világon ismert dallamokra építve egy a modern zenei irányzatokat bemutató összeállítást készítünk óvodások és kisiskolások számára. A zenéink és a videóink tehát stílusgyakorlatoknak tekinthetők.

 

3000x3000_borithoz_OMD

 

Sok szülő gondolja úgy, hogy az okostelefon, a tablet nem a gyerekek kezébe való. Miért épp ezeken az eszközökön kellene angolul tanulniuk a gyerekeknek, amikor megtehetik más módszerekkel is.

 

Én a kütyükre eszközként tekintek. Ahogy a kalapácsról sem lehet eldönteni, hogy jó vagy rossz, úgy a tabletről sem. A rajta futó alkalmazásokról, a megjelenő tartalmakról viszont el lehet. A szülő felelőssége, hogy odafigyeljen arra, hogy a gyermeke milyen alkalmazásokat használ, milyen tartalmakat fogyaszt, mennyi időt tölt a képernyő előtt. Mi a Nursery Beats-nél abban bízunk, hogy a zenés videóink nem a képernyő elé ragasztják a gyerekeket, hanem megmozgatják őket. A zene és a tánc szerepét ugyanis nem lehet túlhangsúlyozni. Amikor elképzelem a Nursery Beats célközönségét, akkor a kisfiamat látom magam előtt, ahogy az esti fürdés előtt azért nyaggat bennünket, hogy hallgassunk meg vele még egy dalt, és táncoljunk még egy keveset. Ezeket a zenehallgatással és tánccal töltött közös perceket semmi nem pótolhatja.

 

 

A legújabb videók itt érhetőek el: https://www.youtube.com/watch?v=mlE3pOadJUo

AK

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása