Fel

Öveket becsatolni – az utazás indul!

auto-kinder-gross

Öveket becsatolni – az utazás indul!

 

 

Mikor autóba ültetjük a kisgyerekeket, rögtön bekötjük őket, legyen az kis gyerekülés, vagy magasító ülés. De vajon mikortól használjuk az öveket, s valóban biztonságos? Hány éves kortól ülhet elől a gyerek az autóban, milyen szabályok vonatkoznak rájuk?  Biztonság az autóban, csak felelősséggel!

 

pixel

pixel

Mitől véd a biztonsági öv?

„Nem kell bekötnöm magam, ugye anya?” – próbálkoznak a gyerekek, hiszen csak kis útra megyünk, s mindjárt ott is vagyunk. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, hiszen a baleset a legkisebb utakon is előfordulhat. S vajon mitől véd a bekötőöv?

Azt tudtad, hogy már a legkisebb fékezésnél is sokat számít a bekötő öv használata? Érdekesség például, hogy mikor a kutatók kiszámolták, hogy ha pl. 72 km/óra sebességgel ütközünk neki egy fának, akkor a vezetőnek a súlyerejének a 40- szeresével kellene megkapaszkodnia. Ha ezt egy 80 kg-os utasra számoljuk ki, akkor 3,2 tonnát kéne megtartania. S valljuk be, ez még egy súlyemelőnek is hatalmas kihívás lenne, nem hogy egy kisgyereknek, aki ha nincs bekötve, így hamar megsérülhet. A biztonsági öv nagy erénye, hogy úgy véd meg bennünket, hogy megnyúlik, miközben előre lendülünk, s közben visszatartja a testünket.

 

Richtig_anschnallen3_296x197

Biztonsági ülések kortól függetlenül

Már az újszülött csecsemőt is biztonsági ülésben visszük haza a kórházból, s éveken át gondosan odafigyelünk, hogy legyenek bekötve a gyerekek az autóban. Fontos viszont ismerni a szabályokat, hogy mikortól ülhet elől a kisgyerek, s mikortól, milyen biztonsági üléseket használjunk.

A többpontos biztonsági autóülést évek múlva felváltja az ülésmagasító, amelyet a gyerekek a hátsó ülésen használhatnak, de a kiskamaszok már próbálják tágítani köreiket, azaz szeretnének ők is elől ülni. Alapszabály, hogy 10 évesnél idősebb, vagy 150 centiméternél magasabb gyermek már a kialakított három pontos biztonsági övvel rögzítve szállítható az első ülésen. A kisebb gyerekeknél, akik már 130-150 cm. magasságúak megengedett az első ülésen való utazás, de természetesen csak gyermekbiztonsági rendszer használata mellett.

S míg a gyerekeket automatikusan bekötjük, amikor betesszük az autóba, vagy a nagyobbak már maguktól használják az övet, addig mi felnőttek se feledkezzünk meg róla! Hisz csak egy mozdulat, amely sok mindentől megvéd! Szerencsére már a legtöbb autó rendszere gondosan figyelmeztet bennünket, s addig csilingel, míg magunkra nem csatoljuk az övet, és sok esetben még a mellettünk ülőket is „rendre utasítja”.

 2886cdf6b1

Egy kis történelmi kitekintés

Az első autók a XIX. század végén jelentek meg az utakon, ám az akkori autók kevésbé hasonlítottak a mai társaikra, főleg ha a biztonsági előírásokat vesszük figyelembe. A mobilizáció fejlődésének viszont volt egy hátulütője. Fokozatosan nőttek a közúti balesetek, a személyi sérülések és tragédiák. Így nyilvánvaló volt, hogy valami megoldást kellett találniuk a tervezőknek. Ekkor találták ki a két pontos biztonsági övet, az úgynevezett derékövet.  Már ez a megoldás is sok előrelépést hozott a biztonságos autózás területén, bár még mindig voltak balesetek. Ezek után tovább fejlesztették, s ma már az úgynevezett három pontos biztonsági övet használunk, amely nagyobb biztonságot ad nekünk.

Jó utat mindenkinek!

 

A cikket a Közlekedésbiztonsági rajzpályázatot  kiíró KÖBE Biztosító támogatta.

 

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása