Fel

Több tízezer nebuló a Microsuliban

Több tízezer nebuló a Microsuliban

Igencsak megváltozik az informatika tanulásáról-tanításáról vallott felfogása annak, aki a számítógépes programok használatát új módon, hiánypótló, játékos formában bemutató Microsuli oldalt felkeresi. Ráadásul egy népes, 45 ezer főt számláló közösség tagja lehet.

 

Microsuli.hu: új pont a tananyagok horizontján


Formabontó, korszerű és egyszersmind szórakoztató formában, élménypedagógiai megközelítésben, ám szakszerű tartalommal készültek el a Microsuli.hu oktatóanyagai. Egy-egy „végtermék” elkészítési módját – alkalmazkodva az Egyszervolt elsődleges, gyerek közönségéhez – lépésről-lépésre leírt receptek, illetve képernyő-videofilmek, úgynevezett „tutorialok” mutatják be. Ezek az egyszerű és részletes bemutatók mindenki, köztük a teljesen laikusok számára is érthetővé és elérhetővé teszik a digitális írástudás egy magasabb fokozatát.

A Nemzeti Alaptanterv egyik fontos műveltségi területe a számítógép kezelése, a programok használata már alsó tagozatban, elsősorban 4. osztályban alapkövetelmény. A Microsuli oktatóanyagai új szemlélettel vezetik be a digitális világ rejtelmeibe a felhasználót.

Bepillantva a kulisszák mögé, elárulhatjuk, vidám tanóráknak nézhet elébe az, aki a Visio family Családfa-vágóját, a Moviemaker video Okosítóját, vagy éppen a PowerPoint képregény-szerkesztőjét kezdi el megtanulni.

 

Tízezrek a digitális padsorokban


A látogatói szokások elemzéséből egyértelműen kiderül, hogy az eredetileg általános iskolai diákok számára fejlesztett portált nemcsak a tanulók, hanem a tanárok is rendszeresen felkeresik, közülük sokan az informatikai tananyag óravázlataiba is beépítették a honlapon elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat. Az oktatási tematika részét képező feladatokat így jól előkészítetten és látványosan tudják bemutatni – ami a diákok szempontjából azért is előnyös, mert így a tanórai jegyzetelést követően otthonról is elérhetik ugyanazokat a tartalmakat, amelyekkel az órákon foglalkoztak.

A statisztikák egyik meglepő eredménye, hogy a látogatók nemcsak a fotóalbum-, vagy trükkfilm-készítés fázisaira kíváncsiak, hanem a Word, az Excel vagy a PowerPoint alapfunkcióit bemutató ismertetőket is rendszeresen lefuttatják. Népszerűek az MS Publisherrel elkészíthető kiadványok (meghívók, iskolai hírlevelek, apróhirdetések) tudnivalóit bemutató oldalak is, továbbá az MS Autocollage, mellyel a diákok saját fényképeikből automatikusan készíthetnek montázsképet.

 

Innovatív tanári közösség


A microsuli.hu „Tanári oldala” amellett, hogy kifejezetten a pedagógusokat szólítja meg, mindenképpen épít a számítógépet napi gyakorlatban használó, innovatív tanárokra is. Ezt a felületet azzal a céllal alakították ki a fejlesztők, hogy új fórumot adjanak a tapasztalatcserének, s ezzel a közösen megvalósítható kreatív tartalomfejlesztésnek. A tanárok itt tehetik közzé saját fejlesztésű – vagy máshonnan ismert, és gyakorlatban jól bevált – számítógépes alkalmazásaikat, iskolai prezentációikat, kísérleteket és feladatmegoldásokat bemutató oktatóanyagaikat. A szabadon felhasználható megoldások egy közös tudáskincs, egyfajta digitális iskolai praktikum alapjait vetik meg. A legfrappánsabb, s a tanulók által is könnyen megvalósítható ötleteket, a diákok szákmára is feldolgozza a honlap szerkesztősége.

 

Együtt a kitaposott úton


A Microsuli oldal a legnagyobb hazai gyermek kulturális portálcsoport, az Egyszervolt.hu valamint a Microsoft Magyarország közös programja.

A Microsuli.hu már nem az első, digitális írástudást fejlesztő oktatóanyag, amelyben a két partner együttműködik. A mostani oktatási projekt létrehozói közösen, már ezt megelőzően több sikeres, nagy látogatottságú, jó szakmai visszhangot kapott, az internet biztonságos használatát is oktató, nagyszámú gyerekközösségeket elérő kezdeményezésben vettek részt.

 

Ilyen a legkisebbeknek szóló, a számítástechnika és az internet használat alapjait mesés – játékos formában bemutató Netkalauz, valamint az internet biztonságos használatát diákoknak és felnőtteknek bemutató HellóHáló, illetve Bit és Bájt honlapok. Ezeket immár – külön-külön is félmilliónál több látogató kereste fel, s jellemző, hogy e honlapok havi forgalma meghaladja a 10 000 egyedi látogatót.

Hasonló elvárások fogalmazódnak meg a Microsuli oldal kapcsán is: cél, hogy a tanév végéig legalább 100 ezer diák valamint tanár tehessen egy nagy ugrást afelé, hogy „profi” szövegszerkesztővé, táblázatkészítővé, prezentáció varázslóvá, filmrendezővé váljon.

 

Az együttműködés újabb irányainak kitűzését célzó megbeszélésen Pintér R. Róbert, az egyszervolt.hu projekt-vezetője elmondta: „A Microsuli-projektben mindkét partner azt adta, amiben profi: jól ötvöződött a kreatív-, és az informatikai ipar minden jó tulajdonsága. Sikerült egy olyan közös – a digitális írástudás tanulásában-tanításában hiánypótló – fejlesztést elindítani, amelyben mindkét cég hosszútávú céljai megjelennek.”

 

Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási program menedzsere így fogalmazott:

„A www.microsuli.hu oldal nagyon látványos és kreatív módon tanítja meg a gyermekeknek a számítógép használatát. Alkalmas otthoni és iskolai tanulásra egyaránt. Most, amikor már az alsós korban elkezdődik az informatika világába való bevezetés, egy ilyen oldal igen hasznos lehet diáknak, szülőnek és pedagógusnak egyaránt. Gratulálok az Egyszervolt.hu fejlesztőinek a fantasztikus munkához.”

 

A Microsuli honlap elérhető a www.egyszervolt.hu/microsuli , illetve közvetlenül a www.microsuli.hu internetcímen is.

 

Nyulász Péter

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása