Fel

Családi csapatépítés konferencia (április 22.)

family-ties

Családi csapatépítés konferencia (április 22.)

Legyen az otthon a viták, veszekedések helyett az együttműködés terepe! Az Értsünk szót – érzelmi intelligencia hazai nagyköveteként – 2017. április 22-én félnapos konferenciát szervez, amelynek központi kérdése: hogyan tudunk békésen, mégis hatékonyan együttműködni egy családon belül?

 

Családi csapatépítés konferencia
2017. április 22. 9:00-15:00
Lurdy konferenciaközpont

 

A rendezvény célja, hogy hatékony, a mindennapokban azonnal bevethető, működőképes módszereket eszközöket adjon a szülőknek.

Az, hogy a szülők nem érzik magukat eszköztelennek vagy tehetetlennek valamely kritikus pillanatban, lehetőséget biztosít a számukra, hogy kiabálás, veszekedés, fenyegetőzés helyett valóban kezelni tudjanak helyzeteket, amelyek megoldásába bevonják a gyerekeiket is. Így mindkét oldal olyan készségeket tanul és erősít meg, amelyek minőségi változást hoznak a mindennapokban.

Minden család más.

csalad5

 

Van, ahol a reggeli indulás okoz mindennapos fejtörést, aztán visszatérő konfliktusokat. Van, ahol az esti körben feszülnek egymásnak az akaratok. Van, ahol a tanulás vagy a házimunka elosztása hoz újabb feszültséget a felek közé.

Más nehézséget okoz egy totyogóval való együttműködés a mindennapokban, mint egy ovis vagy iskolás korú gyerekkel, a kamaszokról nem is beszélve. Minden korosztályra kitérnek a konferencia során.

Minden korosztály számára más válik be, ám az alap minden alkalommal ugyanaz. Meg kell teremtenünk a bizalmi légkört, hogy úgy kommunikálhassunk egymással, hogy célba érjen az üzenet.

Az együttműködés nem tananyag – az iskolában is csak napjainkban kezd gyökeret ereszteni a csapatokban végzett tevékenység – így ha a szülők nem adják át az alapvető információkat, úgy, hogy az ellenállás erősítése helyett inkább motiváló erőt jelentsen, nemigen marad, akitől a gyerekek ezt megtanulhatnák.

Hogyan próbáljuk rávenni őket az együttműködésre? Utasítunk, pontosan elmondva, mit várunk el tőlük. Fenyegetőzünk, háromig számolunk, megvonásokat helyezünk kilátásba… így egymás után állítva őket jól látszik, hogy általában arra hajlunk, hogy kényelmetlenül érezze magát, és adja fel az ellenállást. És persze jól látszik, jól tudjuk, hogy ez nem az igazi. Ezért jönnek elő ugyanazok a viták újra meg újra. Hasonló azonban a helyzet, ha jutalmazással próbáljuk navigálni a gyerekeinket. Egy idő után a tevékenység értékét veszíti, és mindössze az alkudozás alapjául szolgál.

 

csalad4

 

Ám mindaddig, míg nem találunk működőképes mintát a jelenlegi helyett, addig csak futjuk a köreinket, anélkül, hogy valódi változtatást tudnánk elérni. A konferencia előadásai során terítékre kerül a családi együttműködés minden szereplője: a párkapcsolat, a szülő-gyerek kapcsolatok, a testvérek viszonya. És mielőtt mindez hangos kakofóniává állnak össze, elsimítjuk a hullámokat, és megmutatjuk, milyen módszerekkel érhető el, hogy békésen, hatékonyan tudjuk kommunikálni, együttműködni, együtt élni egymással.

 

Információk a szervezőről:
Az Értsünk szót létrehozói, dr. Skita Erika és Turáni Szabolcs két gyermek szülei.

Kiemelten fontosnak tartják a szemléletváltást a szülők és pedagógusok körében, és azt, hogy megismertessék azokat az eszközöket, amelyek nem csak hatékonyabbak, mint a régi minták, de építik is a felnőtt-gyerek kapcsolatot, ahelyett, hogy rombolnák azt.

Képzéseiket 2010 óta tartják szülőknek, kommunikáció, együttműködés, büntetésmentes fegyelmezés, konfliktuskezelés, testvérkapcsolatok, motiváció, reziliencia és érzelmi intelligencia témakörökben, 2012 óta akkreditált pedagógusképzést is vezetnek. Tanfolyamaikon, előadásaikon több, mint 1200 szülővel és 900 pedagógussal találkoztak már, folyamatosan kapnak felkéréseket szülőknek, pedagógusoknak, cégeknek tartandó képzések, előadások tartására, határon innen és túl.

2013-ban a kamaszok internetes zaklatásáról, 2015-ben a büntetés nélküli gyereknevelésről, 2016 áprilisában pedig az érzelmi intelligencia témájában tartottak konferenciát.
Céljuk, hogy minél többen megismerjék a lehetőségeiket az érzelmek használatával. A hozzájuk forduló szülők, pedagógusok, vezetők megtapasztalják, hogyan használhatják az érzelmi intelligenciájukat, tehetik hatékonyabbá a mindennapjaikat és a döntéseiket – nem csak a gyerekekkel kapcsolatban.
Magyarországon egyedülálló saját termékekkel jelentkeztek az érzelmi intelligencia területén,

2015-ben jelent meg Érzelmi intelligencia gyakorlatok c. kiadványuk, (www.ertsunkszot.hu/erzelmi-intelligencia-fuzet) amelyeket óvodás-kisiskolás korú gyerekek és szüleik számára ad segítséget az érzelmi intelligencia készségek megismerésében és használatában. A gyakorlatok hétköznapi helyzetben, játékosan segítenek felismerni az érzelmeket, és tudatosítani a szerepüket a döntésekben és a társas szituációkban.

Ezt követte 2016-ban az érzelmi kártyacsomag, (www.ertsunkszot.hu/ei-kartyak) ami még a füzetnél is nagyobb sikert aratott, szerethető rajzaival és egyszerű használatával, amelyek sok szülőt és pedagógust késztettek már csodálkozásra: a gyerekek egyszerűen imádják!

A konferencián mutatják be az Érzelmi intelligencia gyakorlatok kamaszoknak szóló változatát, illetve a Tündérkirálynő kristályai című érzelmi intelligencia mesekönyvüket.
Személyes tréningjeik, a Beszélj úgy, hogy érdekelje (http://www.ertsunkszot.hu/beszelj-ugy-trening /) és a Testvérek féltékenység nélkül (http://www.ertsunkszot.hu/testverek-feltekenyseg-nelkul-szuloi-kommunikacios-trening)

személyes EQ workshopjuk, (http://www.ertsunkszot.hu/eq-a-csaladban), hatékony fegyelmezés workshopjuk (http://www.ertsunkszot.hu/termek/hatekony-fegyelmezes-buntetes-nelkul/) együttműködésről szóló workshopjuk (http://www.ertsunkszot.hu/termek/ertsunk-szot-a-csaladban/) mellett online tanfolyamaikkal is segítik azokat, akik nyitottak a hatékony módszerekre.

Online tanfolyamuk a büntetés nélküli nevelésről: (http://www.ertsunkszot.hu/buntetes-nelkul), illetve a jelenleg átdolgozás, bővítés alatt álló Érzelmi iránytű, az érzelmek kezeléséről szól, ezekhez a témákhoz adnak személyre szabott javaslatokat, ötleteket minden egyes résztvevőnek.
Jelenleg az együttműködésről szóló online tanfolyamukon és egy érzelmi intelligenciával foglalkozó társasjátékon dolgoznak, illetve egy webkonferencia létrehozását tervezik, hogy mindazok is csatlakozhassanak az őket érdeklő előadásokhoz, akik nem tudják megoldani a személyes részvételt.

A rendezvényen hirdetik meg második alkalommal a Büszke vagyok rád! pályázatukat, ahová szülők történeteit várják, olyan helyzetekről, amelyekben a gyerekeik büszkék lehettek magukra. Ezúttal levél formátumban, a gyerekeknek címezve várják majd a pályaműveket.

 

 

Cikkeik a fent hivatkozott témákban:

http://www.ertsunkszot.hu/a-matrica-4-veszelye/

http://www.ertsunkszot.hu/dicseret-aminek-erteke-van/

http://www.ertsunkszot.hu/rossz-peldat-masol-mi-legyen/

http://www.ertsunkszot.hu/5-dolog-amit-mar-megtanultam-gyerekeimtol/

http://www.ertsunkszot.hu/mar-nem-itt-lakik/

http://www.ertsunkszot.hu/konfliktuskezeles-gyerekeink-megoldasa/

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása