Fel

Kalauz a pubertáskor útvesztőjében

tini3

Kalauz a pubertáskor útvesztőjében

 

A serdülőkor, a szociális és érzelmi fejlődés időszaka egy gyermek életében. Nem árt tudni, hogy mit várhatunk, és hogy miben tudjuk támogatni gyermekünket a változások idején.

pixel

pixel

 

tini7

Amikor azt tapasztaljuk, hogy a gyermek másképp kommunikál a családjával, a barátokkal és az ismerősökkel, akkor szinte biztos, hogy beköszöntött a tinédzser kor. Ilyenkor kezdődik a nagyszájúság korszaka, amikor az indulatok hevesebbek olykor, mint ahogy azt az adott szituáció megkívánná.

 

Persze ez minden gyereknél más jellegű mértékeket ölt. Ez függ az illető egyedi genetikai kombinációitól, az agy fejlődésének szakaszaitól, a családban látott mintáktól és egyéb külső hatásoktól is.

 

tini1

Társadalmi változások

  • Identitás keresés: Figyeli a többi fiatalt, beleképzeli magát egy másik ember életébe, keresi, hogy mi áll hozzá a legközelebb, hova tartozik.
  • Több függetlenség: Keresi annak lehetőségét, hogy kicsit függetlenebb lehessen az eddigieknél. Olyan helyzeteket, ahol saját maga hozhat döntéseket, mert attól lesz önbizalma.
  • Több felelősség: Érezheti azt, hogy nagyobb rajta a nyomás, a felelősség, mint eddig. Erősebb elvárások lehetnek az iskolában és otthon is egyaránt.
  • Új tapasztalatok: A pubertáskor egyik főbb jellemzője az új tapasztalatok keresése. Ezeken keresztül új impulzusok érik a fiatalokat, melyek formálják a személyiségüket.
  • Egyéni erkölcs kialakulása: Ilyenkor fogalmazódik meg egy gyerekben a jó és rossz fogalma. Elkezdik bekategorizálni a környezetükben látott szitutációkat, kialakul a saját értékrendjük.
  • Érdeklődés a szexualitás iránt: Ilyenkor kezdődik a nemi hormon dömping, melynek következtében előtérbe kerülnek a szexuális jellegű gondolatok, az érdeklődés a téma iránt.
  • Internet és kommunikáció: Elkezdődik a saját társaságán belüli kommunikáció. Sajátos internetfelhasználási szokások, telefonon, számítógépen való kommunikálás, ismerkedés a világgal.

 

tini4

Érzelmi változások

Sokan azt gondolják, hogy a tinédzser kor idején megkeseredik a családok élete. Ám a nagy statisztikák azt mutatják, hogy a gyerekek 5-15%-a viselkedik a normálisnál szélsőségesebben.

Általános esetben impulzív, erőteljes érzelmi változásokat tapasztalhatunk. A hormonháztartás összetétele nagy mértékben változik a gyermekkorhoz képest, és ennek köszönhetően hangulatingadozás is felléphet.

Sokszor nem indokolt esetekben is, olyan impulzusok következtében, amelyek külső szemlélőként nem tűnnek fontosnak. Ebben a korban sokkal érzékenyebbek az emberi kapcsolatok terén, könnyebben megbántódnak, időnként eltörhet a mécses.

Elkezdődik az énkép kialakítása is, melyhez nagyban hozzájárul a külső megjelenés, ez nagyban leköti a tinik figyelmét, központi témának tekinthető.

A tinik általában nem rendelkeznek valós félelemérzettel, nincsenek tisztában a veszélyekkel, és sokszor azt sem veszik észre, ha belecsöppennek egy veszélyes szituációba. Éppen ezért a túlzott aggodalmassággal nem érhetjük el azt, hogy vigyázzanak magukra, inkább a magyarázattal tapasztalható pozitív eredmény.

 

tini2

Kapcsolatok változásai

Ilyenkor a fiatalok kevésbé igénylik a családdal való időtöltést, helyette inkább a barátaikkal szeretnek programokat csinálni. Jó taktikta lehet, ha engedünk egy kicsit a szokásos hétvégi programokból, mert ha a szabad idejének egy részével ő rendelkezhet, akkor a családi programhoz is több kedve lesz majd. Így mindenki jól jár, és a békét is fenntarthatjuk.

Ebben a korszakban nekünk is nagyon nehéz lehet, mert sokszor az ember rossz szülőnek érzi magát, és önmagát tartja felelősnek azért, hogy a gyermek nem akar otthon lenni. Pedig ez nem igaz, a legharmónikusabb család életében is elérkezik ez a korszak.

 

forrás: www.kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása