Fel

Ló az erkélyen – családi film Európából

lofilm5

Ló az erkélyen – családi film Európából

pixel
Izgalmas, elgondolkodtató és megható történet egy különleges kisfiú és egy nyugdíjas versenyló gyógyerejű barátságáról – nemcsak gyerekeknek. A Ló az erkélyen német nyelvterületen a 2012. év családi filmje és mondanivalója miatt széles körben feldolgozott iskolai téma lett, valamint több rangos díjat kapott a világ gyerekfilm-fesztiváljain.

pixel

pixel

lofilm1

Sikerének titka abban rejlik, hogy természetes eszközökkel, hitelesen és árnyaltan ábrázolja a gyerekek világát, miközben szeretetreméltó szereplőivel szórakoztatva tanít a sokféleség, a másság és az egyediség elfogadására minden korosztályt. A filmnek hazai vonatkozása is van: osztrák filmdíjra jelölt hangulatos zenéjét egy elismert magyar komponista, Varga Judit szerezte. A német rendező, Hüseyin Tabak a premier előtti vetítés alkalmából november 7-9. között Budapestre látogatott, és örömmel állt a sajtó rendelkezésére.

lofilm4
A film főszereplője, a tízéves Mika más, mint az osztálytársai vagy a környezetében élő gyerekek. Rendkívül szereti a matematikát, képtelen hazudni és olyan apró részletekre is felfigyel, amelyekre mások nem. Mika Asperger-szindrómával él, édesanyja és nagymamája neveli, mivel apja elhagyta őket. Az Asperger-szindróma az autizmus egy enyhébb formája. Ahogyan általában az Asperger-szindrómásokra jellemző, Mika is nehezen boldogul a szociális interakciókat illetően, kerüli a szemkontaktust, és testbeszéde is gyakran zavart. Édesanyja dolgát nagyon megnehezíti, hogy a kisfiú napirendjét speciális rutinok határozzák meg, így például az, hogy pontosan hánykor és mit kell ennie. Mika nem szereti a meglepetéseket és gyakran nem érti a viccet, az elmondottakat pedig többnyire szó szerint értelmezi. Bár sok társánál jóval magasabb intelligenciával rendelkezik, mindez együtt jelentős gondokat okoz számára a barátkozásban, a társas kapcsolatokban és az iskolában. Egyedül érzi magát, azonban nagyon vágyik arra, hogy legyenek barátai.

lofilm3
Minden megváltozik, amikor felfedezi, hogy egy ló van a szomszéd erkélyen. Mika figyelmét azonnal felkelti a ló, de egyedül nem képes közelebb férkőzni hozzá. Megismerkedik az udvarban lakó Danával, aki szereti azt mondani magáról, hogy ő egy indiai hercegnő. Együtt jó csapat lesznek, Dana talpraesett, közvetlen és bátor, Mika pedig rendkívül érzékeny és okos. Együtt képesek még egy olyan vállalkozásba is belemenni, hogy kinyomozzák, mit keres egy ló a szomszéd erkélyen. A leleményes gyerekek a belevaló nagymama segítségével, Bucephalus, az egykor híres versenyló társaságában egyre izgalmasabb kalandokba bonyolódnak, amelyek során életre szóló kapcsolatok szövődnek, mindenki megtalálja a helyét, és végül arra a titokra is fény derül, hogy került a ló a balkonra. A nyitójelenetben Mika elmondja, hogy az emberek szemében ő más, mint a többiek, de vajon nem minden ember más, egyedi és megismételhetetlen a maga nemében? És vajon nem ez teszi csodálatossá a világot, a sokféleség és a különbözőség? A mássággal, az idegennel szembeni intoleráns világunkban ez a film korhatártól függetlenül alapvető tapasztalatot és tanulságot közvetít a nézőknek: azt, hogy már gyerekkortól fontos megtanulnunk a másság tiszteletét és elfogadnunk az elvet, hogy mindaz, ami különbözik tőlem, gazdagít, és nem sért engem.

lofilm7

Az alkotók az állatokkal kialakított figyelmes és baráti kapcsolat értékére is felhívják a gyerekek figyelmét. Hüseyin Tabak, a film rendezője német─kurd vegyes családból származik, ezért személyes tapasztalata van a másságról. A Ló az erkélyen Milo Dor azonos című ifjúsági regényének filmes átirata, egy lebilincselő történet, amely valóban gyermeki nézőpontot mutat be természetes hitelességgel, kommersz jellegű effektek, erőltetett dramaturgiai fordulatok és hamis szereplők nélkül. Egy mélyen emberi, megható és izgalmas családi film, amelyet bátran ajánlunk minden korosztály számára. Külön érdekessége, hogy az Osztrák Filmakadémia Díjára (2013) jelölt hangulatos zenéjét egy elismert magyar komponista, a Budapesten és Bécsben tanult Varga Judit szerezte, aki eddig mintegy 45 filmben működött közre.

lofilm2
„Az a nagyszerű benne, hogy besorolása szerint gyerekfilm, de mélysége, érzékenysége és könnyedsége miatt jóval több annál… A Milo Dor azonos című regényéből készült családi mozi remekül egyesíti a kívülálló melegszívűen ábrázolt drámáját, a képtelen jelenetekben bővelkedő sziporkázó vígjátékot és az esendő, csetlő-botló alakokat felvonultató krimit. A néző a film végére mindenféle szájbarágás nélkül rengeteget tud meg barátságról és bizalomról, őszinteségről és bátorságról, amibe a tévedések is beleférnek, valamint az Asperger-szindrómával élők matematikai tehetség, pontosság, komolyság és szókimondás jellemezte különleges világáról.” (kino.de)

 

Ló az erkélyen (Das Pferd auf dem Balkon / The horse on the balcony)
színes, szinkronizált osztrák családi film, 90 perc, 2012
Rendező: Hüseyin Tabak
Forgatókönyv: Milo Dor azonos című regénye alapján a forgatókönyvet írta: Milan Dor
Fényképezte: Peter von Haller (http://www.petervonhaller.de)
Vágó: Fabian Rüdisser
Zene: Varga Judit (http://juditvarga.com)
Producer: Katja Dor-Helmer
Szereplők: Enzo Gaier (Mika), Nataša Paunovid (Dana), Nora Tschirner (Lara), Andreas Kiendl (Sascha), Bibiana Zeller (Hedi), Ernst Stankovski (Boris), Branko Samarovski (Branko), Murathan Muslu (Bert), Alexander Fennon (Toni), Sir Jasper Command és Shock Bunny Command (Bucephalus, a versenyló)

 

Fesztiválszereplések és -díjak:
– EFM Berlinale, 2013, World Premiere Screenings
– Toronto International Film Festival, 2013, TIFF Kids – Feature Films
– Hyderabad International Children‘s Film Festival, 2013, legjobb film
– Chicago International Children´s Film Festival, 2013, a felnőtt zsűri díja; 2. helyezés – gyerekzsűri díja
– Goldener Spatz Kinder-Medien-Festival, 2013: legjobb színészi alakítás, legjobb forgatókönyv
– Lucas – Internationales Kinderfilmfestival, 2013: közönségdíj
– Vienna International Children’s Film Festival, 2013, hivatalos program
– Pula Film Festival, 2013, hivatalos program

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása