Fel

Egészséges, gyerekbarát Karácsony

antalemese1

Egészséges, gyerekbarát Karácsony

Hogyan legyen az ünnep örömteli, ugyanakkor egészséges is? Van néhány általánosan érvényes táplálkozási alapelv, amiket a téli szünetben is érdemes betartani. Tippek Antal Emese: Gyermek az asztalnál c. könyvéből
pixel

pixel

 

antalemese2

 

 • Reggeli – Ami az autónak a benzin, az a szervezetnek az ébredés utáni étkezés. A téli szünetben is minden nap szánjunk rá időt! Tejtermék, teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs és/vagy zöldség és folyadék: ezek az egészséges reggeli összetevői.

 

 • Változatos menü – Mivel nincs olyan étel, amely az összes tápanyagot tartalmazza, törekedjünk arra, hogy a család napi tápláléka az ünnepek idején is minél többfajta élelmiszert tartalmazzon! Mivel karácsonykor több édességet és nehéz ételt eszünk, próbáljuk ezt ellensúlyozni: az ünnepi menüt is igyekezzünk úgy összeállítani, hogy minél többfajta, minél többszínű zöldséget, gyümölcsöt és olajos magvakat is tartalmazzon!

 

 • Napi ötszöri étkezés – A szünidőben is tartsuk be a három fő- és két kisétkezést! Így nem terheljük meg a gyermek szervezetét. A napi étkezési rendet tartsuk be: három-négy óránál több ne teljen el az étkezések között. Viszont két étkezés között ne engedjük a nassolást!

 

antalemese3

 

 • Az adag mérete – Életkorának megfelelő mennyiséget kapjon a gyermek! Az óvodáskorúak egy-egy étkezésre kisebb mennyiségek elfogyasztására képesek, ezért nagy adagokat ne kínáljunk nekik! Tanulják meg, hogy bátran kérjenek még, ha éhesek, de ne legyen kötelező megenni a túlzott porciót!

 

 • Figyeljünk a cukortartalomra! Igyekezzünk minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert beszerezni. Az ételek, italok ízesítésére csak kevés cukrot, mézet használjunk! Segítsünk, hogy gyermekeink felfedezhessék az alapanyagok eredeti ízét!

 

antalemese4

 

 • Nassolás – Az édesség gyermekek számára alapvetően hetente egy-három alkalommal javasolt, főétkezések befejező fogásaként. Nehéz ezt betartani az ünnepek idején. Ilyenkor tehetünk engedményeket, de figyeljünk az adagokra! Egy szelet süti, egy-két kocka csoki, egy-két darab keksz vagy szaloncukor bőven elég egyszerre. Az étkezések közötti nassolást ne engedjük! A hagyományos ünnepi sütemények mellett kipróbálhatjuk a „reform” (cukormentes, zsírszegényebb, teljes kiőrlésű gabonából készült) verziókat. A kicsiket inkább gyümölcsös, túrós, pudingos édességekkel kínáljuk a vajkrémes, csokis csodák helyett.

 

 • – Az ételeket kevés sóval készítsük, utólag se sózzuk meg!

 

 • Folyadék – Fontos figyelni arra, hogy a gyermek eleget igyon, naponta 6-8 alkalommal kínáljuk meg vízzel, kalóriamentes itallal. A kicsik még nem jelzik a szomjúságot!

 

 • Készítsük együtt! Vonjuk be a kicsiket és a nagyokat is az ünnepi menü készítésébe, ismerkedjenek az alapanyagokkal!

 

 • Az étkezéseknek adjuk meg a módját: egyen a gyermek nyugodt körülmények között, fedezze fel, élvezze az ünnepi ételek természetes ízét! Üljünk együtt az asztalhoz, evés közben a tévé helyett egymásra figyeljünk, beszélgessünk, legyen az étkezés pozitív élmény!

 

 • Mozgás – Az ünnep ne csak az evésről szóljon! Minden nap menjünk a gyerkőcökkel a szabadba, sétáljunk, kiránduljunk, szánkózzunk, hógolyózzunk együtt!

 

 • A szülői minta – Ne feledjük: a szülő a példakép, mutassunk egészséges példát a gyerekeknek!

 

antalemese-cim

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása