Fel

Játékok tavaszi gyógynövényekből

pitypang

Játékok tavaszi gyógynövényekből

Nagyanyáink játékszerei sokszor a természet adta kincsek voltak. Mikor kint játszottak a réten, akkor az ott nyíló virágokból, növényekből készítettek a kislányok nyakláncokat, a fiúk sípokat vagy csörgőket. A növények nemcsak játékok voltak, hanem fontos gyógyszerek is, a gyerekek így játszva tanulták meg, hogy mi mire való. Érdemes újra felfedezni a rég elfeledett játékokat!

 Szelídítsünk csalánt

Talán ez az a növény, amelytől a legjobban félünk, féltjük a gyerekeket. A csalán csípős természetét senki sem szereti. Ha csak egy egészen kicsit is hozzáérünk, fáj, szúr, éget. Viszont ennek a szúrásnak, égésnek is meg van az előnye. Egyrészt védi a növényt, hogy ne bántsák az állatok, másrészt, ahol megcsíp bennünket ott az ízületeink nem fognak fájni. A régiek a reumás, ízületi fájdalmakat úgy gyógyították, hogy csalánnal ütögették a fájós részt.

No, de térjünk vissza a játékra! A csalánból nem igazán lehet sokféle játékszert készíteni, viszont egy ügyes mozdulattal meg lehet szelídíteni a csalánt! Igazi mutatványosok lehetünk, ha megtanuljuk ezt az érdekességet. Ha alulról, óvatosan visszafele simogatjuk a leveleit, akkor nem csíp. Ilyenkor azok a kis csalánszőrök, melyek hangyasavat tartalmaznak, nem fecskendezik belénk a csípős mérgüket. Ám ha mégis megcsípne a csalán, akkor a legjobb módszer ellene, ha nem vakarjuk a bőrünket. (De ha komolyabban, hosszantartóan megmaradnak a kiütések, akkor érdemes orvoshoz fordulni!)

 Pitypang ékszerek

A kora tavasztól sárgán virágzó pitypang, vagy gyermekláncfű, vagy épp kutyatej – ki hogy hívja-, kiváló játék kislányoknak. A hasznos gyógynövény szárából számos ékszert készíthetünk. Ha a szárait letépkedjük a virágról, s önmagába egy karikába visszahajtjuk, akkor a sok kis karikát egymásba kapcsolva, gyönyörű nyakláncot, karkötőt készíthetünk. Ha viszont pitypang tündérkék szeretnének lenni a leánykák, akkor feltétlenül készítsünk pitypang koszorút, mely nagyon egyszerű, csak a virágokat kell hosszú szárral szedni, s egymásba fonni őket. Szintén gyönyörű koszorúkat készíthetünk a százszorszép virágából is.

 Pásztortáska csöngő

A pásztortáska magasra növő gyógynövényünk, s ilyenkor tavasz elején, szinte bárhol megtalálható. A növény jellegzetességei a kis szív alakú levelek, amelyek vékony szárral kapcsolódnak a növény szárhoz. Ha ezeket a szárakat épphogy lehúzzuk, hogy a száron maradjon (vigyázat, hamar letépődik!) s óvatosan megrázogatjuk, akkor halk csöngőt kapunk. Ezt szoktuk mi pásztortáska csöngőnek hívni.

Tipp:Májusban érdemes a friss csalánhajtásokból kúraszerűen teát inni. A csalán igazi vértisztító növény, s a friss növénynél hasznosabb nincs.A pitypang levelét szedjük le, mossuk jól meg, s a friss tavaszi salátához keverve, igazi csemegét kapunk.

Almásy Katalin

www.kati-patika.blogspot.com

* A cikk a TÁMOP-6.1.2/A-09/1-KMR-2010-0426 projekt támogatásával, a projekt keretén belül elvégzett szakértői munka részeként készült el. *

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása