Fel

Terhesség és a kilók – amit talán nem tudsz e témáról!

terhesseg2

Terhesség és a kilók – amit talán nem tudsz e témáról!

 

Van aki elhízik a terhesség alatt és van aki nem! Néhányan könnyen leadják a felszedett pluszt, de akadnak olyanok is, akik évekig küzdenek a problémával! Miért?

pixel

pixel

terhesseg9

Biztosan mi is ismerünk olyan hölgyeket, akik vékony testalkatúak voltak, majd mikor várandósak lettek, rengeteget híztak. Ennek persze számos oka lehet, például a túlzott táplálékbevitel, de az nem is annyira érdekes. Az elgondolkodtató az, amikor az illető nem változtat az étkezési szokásain mégis hízik. Miért van ez?

Azt az esetet is ismerjük már, mikor egy nő a szülést követően majdnem ugyanannyi kilogrammal érkezik haza a kórházból, mint amennyivel a terhességet indította. Pedig sok esetben ez nem koplalás eredménye. Vajon akkor mitől van ez?

 

terhesseg3

Az emésztőrendszer is felelős

Sokáig az orvosok sem tudták ezekre a kérdésekre a választ, így mindent a környezeti hatás és a genetika halmazába soroltak.

Most viszont hosszas kutatás után rájöttek arra, hogy van ezen kívül még egy halmaz, amely sok nőt érint, ez pedig az emésztőrendszerünk csoportja. A londoni Imperial College és az Orvosi Kutatási Tanács Klinikai Tudományok Központjának dolgozói közös erővel új eredményekkel álltak elő.

Ezzel együtt meg is támadták azt az elméletet, hogy a nők kétszer annyit esznek a várandósság alatt, hiszen két szervezetet kell egyszerre táplálniuk.

Noha ez logikusnak tűnt, mára rájöttek, hogy a biológia annak idején sokkal jobb megoldást talált ki a magzatok táplálására, mint a folyamatos evés.

 

terhesseg8

Hasonló emésztő és hormonrendszerrel rendelkező állatokon végzett kísérletek alapján arra következtetnek, hogy a terhesség kezdetétől teljesen másképp emésztünk, mint azelőtt. Ez azt jelenti, hogy adott mennyiségű ételből sokkal több tápanyagot bont le az anya szervezete várandós állapotban, mint előtte.

Ez azért érdekes, mert ezzel azt is beismerhetjük, hogy nincs befolyásunk a dolgok alakulására, maximum alkalmazkodni tudunk az adott helyzethez. Ha valakinek az emésztési mechanizmusai nagy mértékben megváltoznak, az hiába nem eszik többet, akkor is hízni fog a terhesség során.

Míg mások esetében az is könnyen előfordulhat, hogy csak minimálisan változik az emésztőrendszer kapacitása. Így továbbra is képes a saját maga súlyát szabályozni az illető.

 

terhesseg5

Szülés után sem más a helyzet. Az eredmény egy részéről mi magunk gondoskodhatunk, de a természet hozzájárulása is szükséges a sikerünkhöz. Azzal, hogy kerüljük a nassolást és a cukros, zsíros ételeket, sokat tehetünk a fogyásért.

Azt azonban mindenképp meg kell várni, míg a hormonháztartásunk helyre áll. Ugyanis amíg a hormonjaink nem “jeleznek” az emésztőrendszernek, hogy a kisbaba megszületett és nem kell extra mennyiségű táplálékot felszívnia, addig az továbbra is ugyanúgy fog működni, tehát hiába eszünk keveset, akkor is könnyen hízhatunk.

Így már biztos, hogy sokak számára könnyebb megérteni, a nem eszem és mégis hízom effektus ok-okozati kapcsolatát.

 

terhesseg7

A mázlisták

Van az a szerencsés genetikai kombináció, amikor az illető nem hajlamos a hízásra, és az emésztő rendszere sem kerül felfokozott állapotba a terhesség során.

Az ilyen szerencsés személyek kiváltságos helyzetben vannak, mert tulajdonképpen bármit ehetnek, ami a babákra és rájuk nézve egészséges. Ezzel nincs mit tenni, ez valóban a genetika áldása.

Viszont olyan eset is van, mikor az illető csinosan lett terhes, majd felszedett néhány kilogrammot, viszont a szülés után egy évvel már teljesen rendben volt. Ez a normálisnak mondható állapot. A várandós állapot során nem árt, ha adott mennyiségű ételből több táplálékot tudunk feldolgozni, akkor sem, ha ettől egy kicsit kövérebbek leszünk.

Ez az időszak a baba egészséges alapjairól szól, nem pedig a mi hiúságunkról. A fontos az, hogy szülés után hamar visszaálljon a hormonjaink rendje, mert ha az emésztőrendszer lenyugszik, akkor könnyen visszaszerezhetjük eredeti alakunkat.

 

testsuly1

Tanulság

Soha ne kezdjünk bele gyilkos diétákba sem terhesen, sem közvetlen a szülés után. A megvonás rengeteg tápanyag hiányát okozhatja, amely hosszú távon sem a babának, sem a mamának nem tesz jót, ráadásul most azt is megtudtuk,hogy esetenként még nem is hatékony.

Legyünk türelmesek a saját testünkkel, az oda-vissza transzformáció rendkívül megterhelő a sejtjeink szintjén. Nyugodtan aludjunk, pihenjünk többet, ezzel saját magunknak is segítünk.

Ne essünk át a ló túloldalára. Attól még, mert szerencsés a genetikánk még nem kell marék számra enni a cukrot és a csokit. A szerencsés genetika nem azt jelenti, hogy soha nem hízhatunk el, csak azt, szervezetünk jól bánik a hizlaló ételekkel, de csak egy bizonyos pontig.

 

forrás: www.kicsisziv.hu

 

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása