Fel

Mesék a súlyosan és krónikusan beteg gyerekek gyógyításában

Mesék a súlyosan és krónikusan beteg gyerekek gyógyításában

 

A Mosoly Alapítvány terapeutái több éve mesélnek az ország kórházaiban a beteg gyerekeknek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek pillanatok alatt ráéreznek, melyik mese „gyógyítja” őket. Biztonságban érzik magukat a Három kismalac téglaházában, vagy könnyebben boldogulnak szorongásaikkal, miután rátaláltak saját Táltos paripájukra. A mosolyparade.hu-n erről is megtudhatunk részleteket.

Minden rendbe hozható

 

„A beteg gyerekekre nemcsak a gyógyulás hatalmas feladata vár, hanem legalább ekkora kihívás számukra, hogy ne essenek vissza betegségükbe, illetve hogy visszailleszkedjenek a közösségbe. A mesék nemcsak befogadóbbá teszik a gyerekeket a kórházi kezelésekkel szemben, de a gyógyult, rehabilitáció alatt álló gyerekeket is hozzásegítik ahhoz, hogy ismét megtalálják a helyüket a világban.” – mondja Domszky Zsófia, a Mosoly Alapítvány terápiás programokért felelős pszichológusa. Boldizsár Ildikó mesekutató szavaival élve, a mesék nem arról szólnak, hogy minden rendben van, hanem hogy minden rendbe hozható. Erre épít az általa kidolgozott Metamorphoses ® meseterápiás módszer, amelyet a Mosoly Alapítvány terapeutái is alkalmaznak.

Eljutni Óperencián túlra

 

A gyerekek azt tapasztalják a mesékben, hogy a mesehősök megdolgoznak a boldogságért, és vállalják a küzdelmet a királylány visszaszerzéséért. Nincs olyan mesehős, aki otthon töpreng, hogy milyen félelmetes is egy sárkány, vagy hogy az Óperenciás tenger túl messze van. Ezért a gyerekek felismerik, milyen fontos felvenni a küzdelmet saját sárkányaikkal, betegségükkel, hogy értéke van minden megtett lépésnek, és a királylány, meg a fele királyság is ott várhat az út végén. Ezzel pedig, szinte észrevétlenül, nagyon fontos lépést tettek előre a gyógyulás útján.

 

Aki nem hiszi, járjon utána…

Átjáró a mesék világába: www.mosolyparade.hu.

Nincsenek hozzászólások

Komment hozzáadása